24 Jun Ανακύκλωση και στα έπιπλα
Τις περισσότερες φορές που ξεφυλλίζουμε κάποιο περιοδικό με τάσεις για την διακόσμηση σπιτιού νιώθουμε πως το δικό μας σπίτι δεν θα είναι ποτέ τόσο όμορφο και στιλάτο. Η αλήθεια είναι πως τα έπιπλα επώνυμων σχεδιαστών είναι απλησίαστα όσον αφορά τις τιμές τους αν και προσφέρουν σε ένα χώρο μια «ταυτότητα» και ένα ιδιαίτερο ύφος.
Βέβαια το θέμα είναι να μην παρασυρόμαστε από τις εντυπωσιακές σελίδες περιοδικών αλλά να προσπαθήσουμε μόνοι μας να διαμορφώσουνε το προσωπικό στυλ του σπιτιού μας. Εξάλλου πολλά από αυτά αποτελούν μια παροδική τάση της εποχής ενώ κάποια άλλα απλά αντιγράφουν και επαναφέρουν τάσεις περασμένων χρόνων. Για αυτό τον λόγο μπορούμε και εμείς οι ίδιοι με φαντασία και δημιουργικότητα να ανακαλύψουμε μικρούς αχρησιμοποίητους θησαυρούς σε σπίτια συγγενών και φίλων που θα εναρμονιστούν με την διακόσμηση του δικού μας σπιτιού.
Ανακύκλωση και στα έπιπλα
Λύσεις λοιπόν υπάρχουν πολλές και οι ιδέες μας μπορούν να προσανατολιστούν στο να χρησιμοποιήσουμε έπιπλα παλιά που θα συνδυαστούν με σύγχρονες φόρμες και υλικά όπως για παράδειγμα από το 70’s σαλόνι της μητέρας μας μπορούμε να απομονώσουμε μια πολυθρόνα ή ένα τραπεζάκι, που θα τα ενσωματώσουμε στο δικό μας χώρο. Επίσης οι παλιοί δίσκοι σερβιρίσματος της μητέρας μας μπορούν να χρησιμεύσουν σαν διακοσμητικά πάνω στον μπουφέ δίνοντας μια πιο ρετρό εικόνα στο δωμάτιο. Η παλιά συρταριέρα της γιαγιάς μπορεί αν αποκτήσει νέο ύφος αν της αλλάξουμε απλά πόμολα και το παλιό της μπαούλο γίνεται τραπέζι σαλονιού. Μια μικρή ξύλινη σκάλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε κρεμάστρα για τις πετσέτες του μπάνιου ενώ οι τσαγιέρες και κατσαρόλες που δεν χρησιμοποιούνται πια μπορούμε να τις κάνουμε γλάστρες φυτεύοντας μέσα μικρά λουλούδια. Τα παλιά υφάσματα ρούχων ή οι κουρτίνες μπορούν να μεταποιηθούν και να γίνουν κάλυμμα για τα μαξιλάρια του σαλονιού ενώ ακόμα και οι πίνακες, τα κεντημένα κάδρα και τα διακοσμητικά τοίχου που συναντάμε σχεδόν σε κάθε σπίτι που οι ιδιοκτήτες του είναι πάνω από 50 και όταν ήμασταν μικρότεροι μας φάνταζαν κακόγουστα, μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ νοσταλγική γωνιά σε κάποιο τοίχο του σπιτιού μας.
Ανακύκλωση και στα έπιπλα
Αν ωστόσο δεν έχετε την δυνατότητα να βρείτε παλιά αντικείμενα και έπιπλα από σπίτια συγγενών και φίλων υπάρχει και για σας λύση. Χαρακτηριστική λοιπόν και ιδιαιτέρως πρωτότυπη είναι η τάση πολλών ανθρώπων να βρίσκουν τα νέα τους έπιπλα στα σκουπίδια. Μπορεί στην αρχή σαν ιδέα να ξενίζει όμως κανείς μπορεί να βρει πραγματικούς θησαυρούς στα σκουπίδια, θησαυρούς που οι ιδιοκτήτες τους για κάποιο λόγω δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν. Βέβαια στην περίπτωση αυτή χρειάζεται πολύ παρατηρητικότητα και περπάτημα και ίσως στην επόμενη βόλτα σας ανακαλύψετε το νέο σας τραπέζι για το γραφείο. Απλά στην περίπτωση αυτή να ξέρετε πως τα αντικείμενα χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα με χλωρίνη και νερό πρώτα προτού μπουν στο σπίτι.
Ανακύκλωση και στα έπιπλα
Ακόμα και αν τα έπιπλα είναι φθαρμένα και κάπως ταλαιπωρημένα από το πέρας του χρόνου και της χρήσης, αυτό από μόνο του να ξέρετε πως τους προσδίδει ένα πιο αρτιστίκ στυλ. Βέβαια όσον αφορά το ξεβαμμένο χρώμα υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσφέρετε την απαραίτητη περιποίηση στο έπιπλο.
Αρχικά για να φύγει το παλιό χρώμα θα πρέπει να απλώσετε σε όλη την επιφάνεια με προσοχή διαβρωτικό χρώματος. Αφού αυτό δράσει σε προκαθορισμένο χρόνο από τις οδηγίες χρήσεως, προμηθευόμαστε ένα εργαλείο ξυσίματος για την μπογιά και αφαιρούμε το χρώμα. Μετά με ένα γυαλόχαρτο τρίβουμε την επιφάνεια και έπειτα είμαστε έτοιμη να το βάψουμε στο χρώμα της αρεσκείας μας.
No Comments